Пътеводител за Банана Риф – Забележителности и неща за правене

Почивка на Малдиви

Малдивските острови са красива и полезна дестинация за почивка на приключенски настроените пътешественици. И особено ако сте водолаз, нищо не може да утоли желанието ви за пътешествия така, както Малдивите – рай от красиви острови с място за гмуркане за всички видове водолази – от начинаещи до експерти.

Ръководство за Банановия риф

Banana Reef Travel Guide | Attractions and things to do

В сърцето на Куда Калхи, атол Северно Мале, се намира Банановият риф – най-доброто място за гмуркане на всички Малдиви. Рифът Банана се промъква в списъка с любими места на пътешествениците, когато е открит като първото място за гмуркане на Малдивите, и продължава да го прави. Рифът Банана е галерия от богато украсени пещери, надвиснали скали, меки корали, драматичен морски живот и още нещо. Представете си всичко това на фона на красив остров, който прилича на банан, когато се види от въздуха.

Какво да видите в Банановия риф?

Там, където сините води гъмжат от морски живот с ярки цветове, говорим за невероятно гмуркане и подводни фотосесии! Пригответе се да упражнявате адреналина си през целия ден, като се отдадете на водни спортове, защото Банана Риф е Меката на водните спортове на Малдивите. Пригответе се за незабравимото преживяване в живота си – срещнете редки бели риби, риби-гръб, риби-банери и много, много други, докато се плъзгате покрай невероятни цветни палитри от корали и пещерни образувания.

Посетете го през месеците от ноември до април, тъй като сезонът на акулите на Малдивите е през този период. Излишно е да казвам, че няколкото минути на езда с гигантските пазители на океана ще се откроят като най-вълнуващия момент от цялата ви ваканция. Освен това, освен ако не сте опитен водолаз или не сте много, много сигурни в опита си във водата, вземете със себе си водач. Банановият риф не може да бъде предвиден с водовъртежни образувания – феномен на водното течение, който понякога може да се окаже фатален. Не се притеснявайте обаче, просто слушайте инструкциите на вашия водач, уважавайте екосистемата на рифа и изследвайте по устойчив начин.

Какво да правите в Банановия риф

1. Гмуркайте се с шнорхел в спиращите дъха чисти води и поздравете ятото риби, които се вихрят покрай вас.

2. Отидете на нощно гмуркане. Без значение колко специално е било на дневна светлина, красотата на нощното подводно преживяване не може да се сравни с нея.

3. Направете въздушна обиколка, за да видите красотата на острова в перспектива и да я оцените истински.

4. Потопете се в топлите слънчеви лъчи, като правите слънчеви бани на белите пясъчни плажове.

5. Забелязвайте редки морски видове, като например ориенталски сладкоглавци с жълти ивици и оранжеви риби войници.

6. Наемете фотограф или фотоапарат и заснемете ослепително цветния остров за своя Instagram.

7. Гмуркайте се с водолазните манти и може би ще забележите бяла акула или китова акула.

8. Сърфирайте! Това никога не се казва и не се прави достатъчно, тъй като вълните, ако са благоприятни, ще ви отведат на най-невероятното сърф преживяване в живота.

9. Отседнете в надводна вила с прекрасна гледка към острова. Ще имате нужда от това след дълъг, изпълнен с предизвикателства ден на приключения.

10. Научете повече за екосистемата на мястото, както и нещо повече за устойчивите начини за изследване на такива природни съкровища.

Кое е най-доброто време за посещение на Банановия риф?

От ноември до април е най-доброто време за посещение на Банана Риф, тъй като там е летният сезон. През този период водата не само остава чиста и видимостта е чудесна, но и много редки морски обитатели се завръщат в изобилие в Банана Риф, което допринася за перфектната “почивка за гмуркане”. Още повече, че няма лошо време за посещение на Банана Риф, тъй като Малдивите се радват на тропическо време през цялата година, като през сезона на мусоните температурата леко се понижава до 24°C. Дори и да вали и времето да е подходящо, можете да вземете маските или дъската за сърф и да се гмуркате или да карате сърф.

Как да стигнете до Банановия риф?

Банановият риф се намира на близо 7 км от плажа Хукхумале на остров Мале. Тъй като Мале е много добре свързан с международното летище Валена, не би трябвало да има проблеми с достигането до него. Оттам много фериботи и лодки предлагат пътувания до рифа Банана. Ако искате да се уедините, можете да изберете частен ферибот или хидроплан. Предлагат се дори услуги с яхти. Ако трябва да се придържате към бюджета си, можете да изберете обществен ферибот или разходка с товарна лодка.

Вдъхновени ли сте да се гмурнете в световноизвестния Бананов риф? Разгледайте пакети за Малдивите и пакети за меден месец на Малдивите, за да резервирате почивката си сега.

Оцени статията
( No ratings yet )
Малдиви почивка