Пътеводител за Малдивите – полезни съвети за вашите пътувания

maldives-private-island Почивка на Малдиви

 

Малки острови в Индийския океан, заобиколени от тюркоазени лагуни, ярки рифове и самотни пясъчни ивици. Това е картината, която всички имаме в главата си, когато мисля за Малдивите. И без значение дали пътувате до това райско кътче, за да избягате от зимата, или за да отпразнувате специален повод – Малдивите са дестинация от списъка с дестинации, които всеки иска да посети поне веднъж в живота си. Пътеводителят за Малдивите ще ви помогне да планирате пътуването си и ще ви даде полезни съвети за пътуване до Малдивите!

ИЗИСКВАНИЯ ЗА ВЛИЗАНЕ И ИЗЛИЗАНЕ ОТ МАЛДИВИТЕ

Това е контролиран списък на всичко, което ви е необходимо, за да влезете в Малдивите:

  • паспорт, който е валиден 6 месеца след очакваната дата на заминаване
  • личен QR-код на здравната декларация за пътуването, която трябва да бъде попълнена онлайн в рамките на 24 часа преди полета до Малдивите чрез IMUGA. Това означава, че всичко още можете да направите в последния момент на пътя за летището чрез смартфона си, в случай че сте го забравили!
  • потвърждение на резервацията за цялата ви престой, което трябва да представите на гишето за регистрация на летището
    За обратния полет не се уверявате, че сте проверили изискванията за влизане в страната, за които пътувате, както и според изискванията, може да има вашата авиокомпания!

Освен това отново трябва да попълните онлайн декларацията за здравословното състояние на пътника в рамките на 24 часа преди обратния полет.

КОГА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО МАЛДИВИТЕ?

Да, на Малдивите има мокър и сух сезон, което означава, че има висок и нисък сезон за туристите! Сухият сезон е между ноември и април. Тези месеци са високият сезон на Малдивите, тъй като повечето туристи използват коледните, новогодишните и великденските празници, за да избягат от студеното време.
Но дори и след април, когато настъпи “влажния сезон”, все още можете да пътувате до Малдивите и да имате невероятно време! Времето на Малдивите е много непредсказуемо поради променливите ветрове. Дъждовете понякога се случват през нощта или рано сутринта и продължават само за кратко, докато небето отново се проясни. В тропическа дестинация като Малдивите просто няма шанс за 100% слънце или 100% дъжд.

Пътуването извън пиковия сезон, през зимните месеци, означава и пропускане на най-високите цени на стаите през годината! Много от курортите са напълно резервирани по време на активния сезон, което води до по-високи цени!
Между май и ноември имате уникален шанс да плувате със стотици диви скатове Манта и дори китови акули в залива Ханифару в атола Баа. Най-доброто време за посещение на залива Ханифару е между юни и началото на октомври.

Малдиви

КОЛКО ДНИ СА ИДЕАЛНИ ЗА МАЛДИВИТЕ?

За да се потопите напълно в островния живот и да презаредите батериите си под топлите слънчеви лъчи, трябва да останете на Малдивите поне 7 нощувки! Тъй като всички острови на Малдивите са уникални и се различават един от друг, препоръчително е да обичате островите по време на пътуването си. Идеално е да посетите два или три различни курорта и/или местни острови и да останете по три-четири нощувки на всеки от тях!
За да направите трансфер между островите по-евтин и по-продължителен, изберете различни острови в рамките на един остров за директен трансфер с лодка или хидроплан.

КАК ДА СЕ ПРИДВИЖВАМЕ НА МАЛДИВИТЕ?

Като държава с около 1200 острова, единственият начин за придвижване в Малдивите е с бърза лодка, морски самолет или вътрешен полет. Начинът на транспорта варира в зависимост от разстоянието, което трябва да изминете. Пътуването в рамките на един остров отново става със скоростна лодка, която понякога е по-евтина от полета. Ако пътувате между няколко острова, тогава най-вероятно ще изберете най-живописния начин на пътуване: полет с морски самолет над Малдивите.
За да стигнете до острови, разположени далеч на юг или на север, като атола Гаафу Алифу, трябва да вземете по-дълъг вътрешен полет от международното летище в Мале до малко външно летище, откъдето ще вземете допълнителна скоростна лодка до крайния курорт или остров.

ПОЛЕТИ С ХИДРОСАМОЛЕТ С TMA

Най-красивата перспектива да видите Малдивите е от въздуха! Хидросамолетите летят сравнително ниско, което предлага най-красивата гледка към островите, рифовете, а понякога дори и към мантата отвисоко!

Ако вашият курорт изисква трансфер с хидроплан, представителят на хотела ще ви вземе следващото пътуване от международния полет и ще стигнете до мястото за регистрация в TMA (Trans Maldivian Airlines). винаги трябва да изчакате 30 минути до 2 часа за полета с хидроплан! Но не се прилага, можете да се отпуснете в салона на TMA до качването на борда. Хидропланите имат собствена зона за качване на международното летище Велана, с единствената разлика, че пистата е на вода!

Самолетите са доста малки, като повечето от тях са с прозорци. Пътниците не получават номер на място в билета си, така че не сте сигурни, че ще качите на самолета по-рано и да запазите добро място отпред. Другото удивително нещо, запознато с водосамолетите на Малдивите: В пилотската кабина няма врата и вие седите точно зад босите пилоти, наблюдавайки полета от тяхната гледна точка.

Когато резервирате престоя си в курорта, имайте предвид, че цената на трансфера не е включена в цената на стаята и ще бъде добавена по време на последния етап от процеса на резервация. Цената зависи от вашия курорт и от вида на транспорта. Трансферите с хидроплан струват до 350,- USD на човек и посока. Трансферите със скоростни лодки обаче са по-евтини. Но ще се убедите, че най-скъпият трансфер до Малдивите е по вода: Частната яхта на Waldorf Astoria Maldives струва около 800,- USD на човек и посока!

КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ НА МАЛДИВИТЕ

Малдивите са ислямска държава от 900 години, което може да се усети във вашата култура! В столицата Мале и на местните острови ще видите джамии и консервативно облечени местни жители. Ето защо е важно да се облечете подходящо, когато посещавате някой от тези острови. Въпреки това на местните острови има “плажове по бикини”, където е позволено да се плацикате по обикновен бански! В курортните правила са много по-свободни. Това означава, че можете да носите летни рокли или бикини и да си купувате алкохол!

Съветът на ислямската традиция алкохолът е забранен извън курортите и е строго забранено да внасяте алкохолни напитки на Малдивите или да ги пренасяте от курортите до местните острови или Мале.

Местните жители на Малдивите са изключително любезни и дружелюбни към децата! Те обичат да общуват с туристите, да им показват красивите си острови, с които толкова се гордеят, и да им сервират местните си ястия. Традиционната храна на Малдивите е повлияна от азиатския континент и най-вече от Индия. Много от местните съставки са риба и морски дарове, кокос, тропически плодове и подправки. Някои от основните им ястия са рибно къри и самоса (малки сладкиши, пълни с пикантни зеленчуци, риба или картофи).

малдиви-ол включване

КАКВО ДА ОПАКОВАТЕ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО МАЛДИВИТЕ:

Когато планирате пътуване до Малдивите, има няколко неща, които непременно трябва да включите в списъка си за багаж, за да направите престоя още по-незабравим:

  • Репелент против комари: На тропическите места като Малдивите естествено се срещат насекоми като комари. Особено вечер и когато сте отседнали във вила на плажа. Ето защо, ако вземете със себе си спрей за отблъскване на комари, вечерите ви на верандата ще бъдат без сърбеж!
  • Слънцезащитен крем: Може да звучи очевидно, но е много важно да вземете достатъчно слънцезащитен крем за почивката си на Малдивите! Използвайте подходящ за рифовете слънцезащитен крем SPF50, който не съдържа октокрилен, за да сте в безопасност, докато се гмуркате, без да вредите на дивата природа, и не сте сигурни, че опаковате и шапката и слънчевите очила!
  • Универсално зарядно устройство: Малдивите са били британска колония, така че щепселите и контактите са предимно тип G, както в Обединеното кралство. В по-новите курорти винаги има един международен електрически контакт в стаята или вилата, но за да сте сигурни, бих предложил да опаковате универсален адаптер!
  • Оборудване за водни спортове: Ако обичате да се гмуркате с шнорхел или да спортувате във водата, не сте сигурни, че опаковате собствената си екипировка! Шнорхели и очите винаги могат да се наемат и безплатно в курорта. Освен това може да опаковате GoPro за заснемане на подводни снимки, водоустойчива чанта, за да запазите вещите си сухи, докато карате каяк, или водни обувки за гмуркане.
  • Покривала за плажа: По време на престоя си на Малдивите ще прекарвате по-голямата част от времето си в бански костюми. Но за да се прикриете бързо, за да отидете до бара на басейна или да обядвате, най-лесният начин е да облечете свободна рокля или парео!

МОГА ЛИ ДА ВЗЕМА ДРОН НА МАЛДИВИТЕ?

Дроновете са чудесен начин да заснемете красиви снимки от Малдивските острови, гледани от високо! От тази гледна точка островите и тюркоазените лагуни изглеждат още по-вълшебни. Разрешено е да летите с дрон на Малдивите, но повечето курорти са ограничени на острова, за да осигурят неприкосновеността на личния живот на своите гости. Но ако потърсите разрешение, курортът може да ви разреши да го управлявате на определените места.
Ако предприемате разходка с лодка до самотна пясъчна ивица или посетите плаж на местен остров, тогава летенето с дрон не е пълен проблем! Само се уверете, че не сте в близост до летището или в района, в който се движат самолети. Освен това е забранено да се лети в райони на биосферни резервати като залива Ханифару.

МАЛДИВИТЕ СА РАЯТ НА ЗЕМЯТА

Малдивските острови наистина са върховният рай, който представлява този сайт, и пътуването до малките острови ще бъде романтично, незабравимо, а може да бъде и приключенско! Ако сте добре информирани за пътуването си за Малдивите, почивката ви със сигурност ще бъде незабравима!

Оцени статията
( No ratings yet )
Малдиви почивка